موتورخانه هوشمند نسل جدید موتورخانه است که از سنسورها و کنترلرهای مختلف برای کاهش مصرف انرژی و افزایش سطح آسایش برودتی، حرارتی ساکنین ساختمان به صورت خودکار استفاده می‌کند. موتورخانه هوشمند تفاوت‌های زیادی با موتورخانه‌های سنتی دارد که در ادامه به بررسی و شرح آن‌ها می‌پردازیم.

چیلر و بویلر دو منبع اصلی موتورخانه هستند که بیشترین انرژی را مصرف می‌کنند. چیلر معمولا از انرژی برق برای سرد کردن آب و بویلر از انرژی گاز برای گرم کردن آب استفاده می‌کند و هر دو آب را با استفاده از پمپ‌هایی به قسمت‌هایی مثل هواساز، فن کویل و لوله‌های آب گرم مصرفی ارسال می‌کنند.

در موتورخانه‌های سنتی کنترل دمای آب خروجی از این دستگاه‌ها به صورت دستی و با استفاده از یک ترموستات انجام می‌شود اما در موتورخانه‌های هوشمند تعداد زیادی سنسور در داخل و بیرون ساختمان و همچنین روی لوله‌‎های ورودی و خروجی قرار می‌گیرند و اطلاعات دمایی را به صورت دائمی به پردازشگر مرکزی ارسال می‌کنند. از طرفی دیگر، کنترلرهایی که به این سامانه متصل هستند که براساس اطلاعات دریافتی از این سنسورها، نیاز مصرف کننده و شرایط آب و هوایی، مقدار سوخت بویلر یا دوران موتور الکتریکی متصل به کمپرسور چیلر را در بهترین حالت ممکن قرار می‌دهند تا مصرف انرژی به کمترین میزان ممکن برسد.

از طرفی نیز، به دلیل اینکه دمای آب ارسالی دقیقا متناسب با نیاز مصرف کننده تنظیم می‌شود، سطح آسایش برودتی و حرارتی ساکنان ساختمان نیز میزان مطلوبی خواهد بود و از ایجاد هوای گرم و سرد در طول شبانه روز جلوگیری خواهد شد.

مزایای موتورخانه هوشمند

  • کنترل دما از مبدا
  • کاهش هزینه و صرفه جویی در مصرف سوخت
  • کاهش آلاینده‌های زیست محیطی
  • قابلیت کنترل محیطی عالی
  • کنترل دما به صورت لحظه‌ای
  • کاهش استهلاک و افزایش راندمان و ضریب ایمنی تاسیسات حرارتی
  • نصب سریع و آسان
مزایای موتورخانه هوشمند
مزایای موتورخانه هوشمند

تفاوت موتورخانه هوشمند با موتورخانه سنتی

در حال حاضر برای تنظیم دمای آب مورد نیاز برای سیستم‌های حرارتی و برودتی از ترموستات‌های معمولی استفاده می‌شوند. این ترموستات‌ها قابلیت این را دارند که در صورت رسیدن دما به نقطه تنظیم شده توسط متصدی موتورخانه، مشعل‌ها را خاموش یا روشن کنند. یکی از معایب اصلی این ترموستات‌ها این است که واکنشی به تغییرات دمای بیرون ساختمان ندارند.

برای مثال، در مواقعی که دمای هوای محیط افزایش پیدا کند، گرمای مورد نیاز ساختمان نیز در پی آن کاهش می‌یابد. اما یک موتورخانه سنتی توجهی به این موضوع نخواهد داشت و به کار با همان دمای تنظیم شده ادامه خواهد داد. این موضوع باعث می‌شود گرمای تولید شده بدون اینکه مصرف خاصی داشته باشد هدر رود. همچنین در ساختمان‌های اداری نیز موتورخانه در طول شب به فعالیت خود ادامه می‌دهد. به منظور رفع این مشکلات توصیه می‌شود از موتورخانه هوشمند که قابلیت برنامه‌ریزی ساعتی و هفتگی را دارند و مجهز به سنسور دمای محیط هستند استفاده کنید.

اهداف موتورخانه هوشمند

  • کاهش مصرف سوخت موتورخانه ساختمان
  • تثبیت دمای مناسب آب گرم مصرفی در طول ۱۲ ماه سال
  • کنترل زمان فعالیت موتورخانه در ساختمان‌های غیر مسکونی

نحوه صرفه جویی انرژی در موتورخانه هوشمند

در موتورخانه‌های هوشمند صرفه جویی از مصرف انرژی از چندین روش مختلف انجام می‌شود:

۱) اندازه‌گیری دمای محیط

در سیستم‌های موتورخانه سنتی، تنظیم دمای تولیدی توسط موتورخانه از طریق ترموستات انجام می‌شود. در اکثر موتورخانه‌ها ترموستات به گونه‌ای تنظیم می‌شود که بتواند حرارت کافی را برای مواقع اوج نیاز تامین کند. اما نکته‌ای که در نظر گرفته نمی‌شود این است که دمای هوای محیط هم روی درجه حرارت مورد نیاز ساختمان تاثیرگذار است. برای مثال، در مواقعی که دمای بیرون گرم‌تر می‌شود، مسلما دمای داخل ساختمان هم کاهش می‌یابد. در نتیجه باید از دمای هوای داخل محیط کاسته شود. به همین خاطر در سیستم‌های هوشمند، تنظیم دما براساس اطلاعات دریافتی از سنسورهای داخل و بیرون ساختمان و همچنین سنسورهای داخل موتورخانه انجام می‌شود.

۲) سیستم هوشمند تامین آب گرم براساس مقدار مصرف و پرت انرژی

در اکثر موتورخانه‌ها دمای آب مصرفی در مخازنی که به این منظور طراحی شده‌اند ذخیره می‌شوند. اما با توجه به اینکه زمان اوج مصرف در ساختمان‌های مختلف متفاوت است، موتورخانه هوشمند قابلیت تنظیم دمای آب مصرفی را در دو سطح مختلف دارد. تا از تولید آب گرم اضافی جلوگیری شود. برای مثال، این سیستم می‌تواند دمای آب را در روزهای تعطیل که نیاز به آب گرم بیشتر می‌باشد، روی یک درجه حرارت بالاتر و در طول شب که مصرف آب گرم کمتر است، درجه حرارت را روی یک مقدار پایین‌تر قرار دهد.

۳) کنترل فعالیت موتورخانه براساس زمان استفاده از ساختمان

یکی دیگر از قابلیت‌هایی که موتورخانه هوشمند دارد، توانایی برنامه‌ریزی می‌باشد. با این قابلیت می‌توان موتورخانه را به گونه‌ای تنظیم کرد تا فقط در مواردی که افراد در ساختمان حضور دارند و یا فقط مواقعی که نیاز است، موتورخانه فعالیت داشته باشد. به این صورت، موتورخانه ساختمان‌های اداری در طول شب و روزهای تعطیل فعالیتی نخواهد داشت.

نتیجه‌گیری

موتورخانه هوشمند که زیرمجموعه‌ای از اماکن هوشمند به حساب می‌رود، با استفاده از سنسورها و کنترلرهایی که دارد باعث خواهد شد مصرف انرژی تا میزان خیلی زیادی کاهش یابد. همچنین این موتورخانه‌ها با قابلیت برنامه‌ریزی ساعات فعالیت، می‌توانند تا حدود زیادی میزان هدر رفت انرژی را در ساختمان‌های اداری کاهش دهند. به همین خاطر، توصیه می‌شود در اسرع وقت نسبت به هوشمندسازی موتورخانه منزل خودتان اقدام کنید.

ضمن اینکه کارشناسان ویرا الکترونیک پرگاس نیز به صورت ۲۴ ساعته آماده ارائه مشاوره و پیشنهادات کاربردی جهت انتخاب و نصب موتورخانه هوشمند مناسب برای شما هستند. در صورت نیاز از صفحه تماس با ما اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/wpcf7_uploads) is not within the allowed path(s): (/home/psgsecure/:/tmp/:/var/tmp/:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/php74/lib/:/usr/local/php74/lib/:/usr/local/php82/lib/:/usr/local/php80/lib/:/usr/local/php56/lib/:/usr/local/lib/php/) in /home/psgsecure/domains/psgsecure.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 2101