شاید تا به حال برای شما سوال پیش آمده که اطلاعات موجود در این دنیای مجازی که روزانه ساعت‌های زیادی را در آن می‌گذرانید، در کجا ذخیره شده‌اند. پاسخ این سوال در دیتاسنترها و اتاق سرور نهفته است.

بله، تعداد زیادی دیتاسنتر (مرکز داده یا اطلاعات) در جهان وجود دارند که وظیفه ذخیره داده‌های عظیمی را برعهده دارند. یا حتی ساختمان‌ها، شرکت‌ها و ادارات مهمی که نیاز به یک سرور اختصاصی و داخلی دارند نیز از دیتاسنترهای اختصاصی بهره می‌برند.

طبیعتا تاکنون باید متوجه شده باشید که دیتاسنترها دارای اهمیت بالایی هستند. بنابراین، نگهداری و مراقبت از آن‌ها نیز کار پیچیده‌ای به نظر می‌رسد.

در اینجا صحبت از اتاق سرور به میان می‌آید. اتاق سرور مکانی مشخص و شخصی‌سازی شده برای نگهداری سرورهاست.

از آن جا که در هر دیتاسنتر ممکن است تعداد زیادی اتاق سرور وجود داشته باشد، طبیعتا نحوه نگهداری و مدیریت اتاق سرور بسیار حساس می‌شود.

به طوری که علاوه بر مهندسان و کارشناسان مربوط به این حوزه که باید کار نظارت بر سرورها را انجام دهند، خود اتاق سرور نیز باید متشکل از سیستم های حفاظتی و ویژگی‌های خاصی باشد که در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت.

تجهیزات مورد نیاز در اجرای اتاق سرور

پیش از بررسی مواردی که در اجرای اتاق سرور نقش اساسی ایفا می‌کنند، باید وظایف اصلی یک اتاق سرور را دانست.

بر این اساس، کاربرد و وظیفه اتاق سرور این است که نیروی الکتریکی مناسب، بک آپ گیری و تهویه هوای مناسب را تامین کند. علاوه بر این موارد، طراحی یک دیتاسنتر باید به گونه‌ای باشد تا در برابر حوادث طبیعی و غیرطبیعی شامل زلزله، آتش سوزی و… نیز در امان باشد.

تجهیزات اتاق سرور
تجهیزات اتاق سرور

محل قرارگیری اتاق سرور

اولین نکته‌ای که حائز اهمیت است، محل قرارگیری اتاق در ساختمان است. براساس نظر و تجربه کارشناسان این حوزه، اتاق سرور به هیچ وجه نباید در مجاورت دیوارهای خارجی ساختمان قرار گرفته باشد. زیرا علاوه بر احتمال رطوبت بالا در دیوارهای خارجی ساختمان، ممکن است دیوارهای خارجی محلی برای عبور لوله‌های آب باشند.

همچنین به دلیل امنیت و خطر شکستگی در زلزله، به هیچ وجه نباید پنجره‌ای در این اتاق‌ها وجود داشته باشد.

علاوه بر این موارد، این اتاق‌ها نباید در طبقه اول و آخر ساختمان قرار گرفته باشند. طبقات اول به علت خطر وقوع سیل و طبقات آخر به دلیل احتمال چکه کردن سقف، محل مناسبی برای این این کار نخواهند بود.

خصوصیات و ویژگی‌های کلی محیط

  • طراحی و ساخت دیوارها، درب‌ها و سقف‌ها باید عایق صدا باشند.
  • کف اتاق باید ضد الکتریسیته باشد.
  • هیچ پنجره‌ای نباید وجود داشته باشد.
  • سقف کاذب حداقل دارای ۲۳ سانتی‌متر ارتفاع باشد.
  • دارا بودن سیستم اعلام و اطفا حریق.
  • و…

سیستم تهویه و خنک سازی

خنک سازی قطعات و بخش‌های مختلف سرورها دیگر گزینه پراهمیت در اجرا و طراحی اتاق سرورهاست. برای این کار در وهله اول بهتر است از کف کاذب با ارتفاع حدود ۶۰ سانتی‌متر استفاده کرد. اما در طراحی کف‌های کاذب باید توجه داشت که تحمل وزن و سنگینی رک‌ها (محفظه‌ای که تمام قطعات هر سرور در آن جای می‌گیرند) را در هنگام جابجایی داشته باشند.

رک سرورها
رک سرورها

دیگرا اقداماتی که می‌توان برای خنک سازی و تهویه هوا انجام داد شامل موارد زیر است:

  • سیستم تهویه هوای مستقل با تنظیم دمای ۲۳ درجه
  • تهویه هوا بر پایه و مبنای آب سرد
  • ایجاد فضای مناسب بین رک‌ها و سیستم‌های خنک کننده جهت جلوگیری از رطوبت و تعمیر آسان
  • و…

تامین برق اتاق سرور

تامین برق مناسب و همیشگی نیز دیگر چالش موجود هنگام طراحی دیتاسنترهاست. به طور مثال، نحوه برق‌رسانی به تجهیزات کامپیوتری و تهویه هوا باید بلندمدت بوده و به صورت کاملا مجزا و تفکیک شده نسبت به بخش‌های دیگر ساختمان عمل کنند.

ضمن اینکه برای بهره‌مندی از یک سیستم برق‌رسانی دائمی باید از سیستم‌های برق یو پی اس (UPS) یا همان برق اضطراری استفاده کرد. بهتر است برای مدیریت آسان‌تر، از پشتیبانی یو پی اس به ازای هر رک بهره برد.

افزون بر موارد بالا، تحت هیچ عنوان، سیستم برق اضطراری مرتبط با سرورها نباید با برق اضطراری ساختمان تداخلی داشته باشد. همچنین سیستم برق اضطراری دیتاسنتر باید به راحتی در دسترس باشد تا در مواقع بحرانی بتوان تغییراتی را روی آن اعمال کرد.

بخش‌های امنیتی

مهندسان، کارشناسان و دپارتمانی باید نظارت دقیقی بر اتفاقاتی که در محیط اتاق سرور رخ می‌دهد، داشته باشند.

همچنین اتاق، باید حتما از سنسورهای تشخیص آب و رطوبت برخوردار باشد تا در صورت وقوع، آن را سریعا به کارشناسان اطلاع دهد.

همچنین جهت بالا بردن امنیت و حفاظت نیز باید تمامی درب‌های ورودی و خروجی به صورت جدی محافظت شوند. نصب سیستم دوربین مداربسته نیز یکی از بهترین راهکارها برای این موضوع باشد.

سخن نهایی

طبق توضیحاتی که تا این جای کار داشتیم، مشخص شد که در سیستم های حفاظتی نحوه کنترل و مراقبت از بخش‌های گوناگون اتاق سرور امری حیاتی به نظر می‌رسد که باید تمامی اقدامات مربوط به آن از قبیل محل قرارگیری اتاق، تهویه اتاق، تامین برق و تامین امنیت اتاق را شناخت تا بتوان با کیفیت بهتری کار مورد نظرمان را انجام دهیم.

ضمن اینکه کارشناسان ویرا الکترونیک پرگاس نیز به صورت ۲۴ ساعته آماده ارائه مشاوره و پیشنهادات کاربردی جهت انتخاب و اجرای اتاق سرور مناسب برای شما هستند. در صورت نیاز از صفحه تماس با ما اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/wpcf7_uploads) is not within the allowed path(s): (/home/psgsecure/:/tmp/:/var/tmp/:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/php74/lib/:/usr/local/php74/lib/:/usr/local/php82/lib/:/usr/local/php80/lib/:/usr/local/php56/lib/:/usr/local/lib/php/) in /home/psgsecure/domains/psgsecure.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 2101